Prăjitură „Bukta”

Ingrediente

Pentru aluat:

  • ½ cub de drojdie
  • 60 g Mărgăritar Zahăr Alb Fin
  • 100 ml lapte
  • 400 g făină fină de grâu
  • 50 g unt fierbinte
  • Sare, coajă de lămâie, zahăr vanilat
  • 1 linguri de rom
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri de ou (M)

Pentru umplutură:

  • 150 g dulceață de caise
  • sau powidl
  • Sos de vanilie
  • 1 litru de lapte
  • 4 linguri Mărgăritar Zahăr Alb Fin
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 20 ml rom (40%)
  • 1 pachet praf de budincă cu vanilie
  • 100 g unt topit


Mărgăritar Zahăr Alb Fin pentru presărat

Gătit

Pentru aluat (maia primară), drojdia se amestecă cu puțin zahăr de copt, jumătate din lapte (călduț) și puțină făină de grâu, pân

ă se obține un aluat uniform. Se presară cu făină de grâu, și se lasă la dospit într-un loc cald, până apar fisuri pe suprafață. Maia primară se frământă împreună cu celelalte ingrediente, până se obține un aluat cu duritate medie. Pe o suprafață de lucru presărată cu făină, se întinde în formă de dreptunghi. Aluatul se taie în bucăți de 4x4 cm, care se umple cu dulceață de caise sau powidl, colțurile se adună în mijloc și se apasă cu atenție, astfel încât să nu scape dulceața din ele.

Fiecare bucată se tăvălește în untul topit, și pe urmă se aranjează pe o tavă. Prăjiturile se lasă la dospit într-un loc cald, până ce se dublează în mărime. Se ung din nou cu unt topit, și se coc în cuptorul preîncălzit la 160 °C timp de 40 de minute.

Pentru sosul de vanilie, jumătate din lapte se încălzește împreună cu zahărul, zahărul vanilat și romul. Restul laptelui se amestecă cu praf de budincă și se adaugă la laptele încălzit. Se fierbe pentru puțin timp. După coacere, prăjiturile se ung din nou cu unt fierbinte și se presară cu zahăr. Se servește împreună cu sosul de vanilie.

Vedeți mai multe rețete