Cozonac Împletit

Ingrediente

  • 21 g drojdie proaspătă
  • 50 g zahăr Mărgăritar Cristal
  • 175 ml lapte călduț
  • 500 g făină
  • 60 g unt călduț
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 2 ouă
  • 80 g fistic
  • 80 g migdale măcinate
  • 70 ml lapte
  • 50 g de zahăr de copt vienez
  • 1 ou
  • 2 linguri de frișcă (smântână)

Gătit

Pentru aluatul din drojdie, se toarnă jumătate din laptele călduț într-un castron mic cu 1 linguriță de zahăr cristal și se adaugă drojdia. Se amestecă bine pentru ca drojdia să se dizolve.  Puneți făina într-un bol, faceți o adâncitură în mijloc și turnați laptele cu drojdia. Se presară puțină făină deasupra și se lasă să crească, acoperită, timp de aproximativ 15 minute. În acest timp, ar trebui să se formeze bule. Apoi adăugați restul de lapte călduț, zahărul granulat, sarea și untul încălzit în cameră.

Adăugați  în castron și ouăle. Frământați toate ingredientele până obțineți un aluat. Acoperiți cu un prosop curat și lăsați aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ 45 de minute. Volumul aluatului de drojdie ar trebui să se dubleze. 

Între timp, pregătiți umplutura de fistic. Se macină fisticul și se fierbe laptele împreună cu zahărul și apoi se adaugă fisticul și migdalele măcinate. Se lasă amestecul să se răcească. Se adaugă un strop de Cointreau.

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade în partea superioară și inferioară și se tapetează o tavă de copt sau folosim hârtie de copt. Frământați din nou aluatul pe o suprafață de lucru ușor presărată cu făină.

Apoi împărțiți aluatul în două și întindeți ambele jumătăți în dreptunghiuri de aceeași mărime, cu o grosime de aproximativ 0,5 cm. Se întinde umplutura de fistic pe ambele jumătăți de aluat. Înfășurați jumătățile de aluat pe partea lungă (vezi fotografiile).

Așezați cele două capete unul peste celălalt și apăsați bine. Apoi folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia 2/3 din lungimea celor două fire de aluat. Răsuciți cu grijă firele de aluat tăiate împreună. Presați bine capetele împreună și puneți-le dedesubt.

Se bate oul cu frișca și se unge cu ea cozonacul. Se presară deasupra felii de migdale. Coaceți timp de aproximativ 45 de minute în cuptorul preîncălzit, pe raftul din mijloc. Se scoate apoi din cuptor și se lasă să se răcească complet pe un grătar.

Sfat: Cozonacul este delicioasă și cu alte umpluturi, de exemplu cu umplutură de mac sau de nuci.

Vedeți mai multe rețete