Tort de ciocolată cu ornamente din bezea

Ingrediente

pentru ornamentele din bezea

pentru aluat

 • 7 ouă
 • 280 g Mărgăritar Zahăr Cristal Bio
 • 150 ml ulei neutru
 • 150 ml apă
 • 280 g făină albă superioară
 • 25 g cacao de copt
 • 1 pliculeț de praf de copt

pentru crema pariziană

 • 400 ml frișcă
 • 400 g ciocolată de menaj (amăruie)

se mai folosesc

 • 2 forme cu arc pentru copt (⌀ 22 cm)
 • gem de caise
 • colorant alimentar (colorant alimentar gel)
 • pungă de ornat de unică f
 • olosință decorațiuni colorate din zahăr

Gătit

Se pot pregăti cu o zi înainte: blaturile de tort, crema pariziană, ornamentele din bezea

Pentru bezea

Preîncălziți cuptorul la 100 °C încălzire superioară și inferioară. Tapetați tava cu hârtie de copt. Bateți albușurile de ou (bine separate) într-un castron curat, fără grăsime, cu sare, până devin tari. De îndată ce albușurile devin spumă, se adaugă încet zahărul. Bateți până când zahărul s-a dizolvat și albușurile sunt lucioase. Este important ca pe tel să rămână albuș întărit și să nu se scurgă de pe el.

Pregătiți punga de ornat de unică folosință, tăiați vârful. Înmuiați o pensulă curată sau un băț lung de lemn în colorantul alimentar sub formă de gel și trageți în punga de ornat câte o dungă din fiecare culoare, de jos în sus. 5-6 culori per dungă sunt ideale. Aveți grijă ca dungile să nu se atingă între ele, pentru că altfel se lipesc una de cealaltă, iar punga de ornat se mototolește. Puneți crema din ou bătut în punga de ornat și faceți forme pe tava acoperită cu hârtie de copt. Lăsați să se usuce decorațiunile de bezea în cuptorul preîncălzit timp de 2-3 ore.

Opriți cuptorul și lăsați bezeaua în cuptor pentru încă 1-2 ore. Lăsați să se răcească peste noapte.

Pentru blaturile de tort

Preîncălziți cuptorul la 180 °C, cu funcția de convecție și puneți hârtie de copt pe baza formei rotunde cu arc .

Bateți ouăle și zahărul cristal organic timp de câteva minute până când devin foarte spumoase, apoi adăugați încet uleiul și apa, amestecând în același timp. Amestecați făina cu praful de copt și încorporați în aluat. Turnați câte jumătate de aluat în formele de copt și coaceți timp de 35-40 de minute (verificați dacă s-au copt cu o scobitoare sau un bețișor!!). Lăsați să se răcească în formă. Înainte de a scoate inelele laterale ale formei, desprindeți de jur împrejur cu un cuțit.

Pregătirea cremei pariziene

Rupeți ciocolata în bucățele mici. Aduceți frișca la fierbere într-o cratiță. Luați oala de pe foc și adăugați bucățelele de ciocolată. Amestecați până când ciocolata s-a topit complet și se creează o masă cremoasă. Lăsați crema să se răcească (cel puțin. 4 ore, cel mai bine peste noapte).

A doua zi puteți asambla tortul :

Transferați crema pariziană într-un bol și bateți cu mixerul la viteză mare până se transformă într-o cremă fermă.

Tăiați orizontal ambele baze de tort o dată fiecare și turnați crema într-o pungă de ornat. Așezați stratul de jos pe un platou rotativ și întindeți deasupra un strat gros de gem de caise. Întindeți crema pariziană deasupra folosind punga de ornat și neteziți crema pe blat.

Puneți al doilea blat, întindeți un strat de gem (aici nu puneți cremă). Așezați al treilea blat, întindeți gem, cremă și după aceea puneți și ultimul blat. În primă fază puneți cremă numai pe blatul de deasupra, abia după aceea puneți și pe lateral. Neteziți crema.

Decorați marginea de jos cu decorațiunile colorate din zahăr. Puneți ornamentele de bezea pe tort. Lăsați la rece.

 

Notă: decorațiunile de bezea vor absorbi umezeala din tort - la un moment dat nu vor mai fi la fel de crocante. Cu toate acestea, nu vor deveni moi și nu vor colora prăjitura.

Vedeți mai multe rețete