Tartă cu ciocolată și cafea

Ingrediente

Cca. 8 porții

Pentru aluat:

Pentru compotul de cireșe

  • 400 g cireșe (împreună cu zeama din recipient)
  • 1 ½ linguri amidon alimentar
  • 140 g Mărgăritar Zahăr Sugars of the World Brun
  • 2 linguri lichior sau rom de cireșe (opțional)
  • 1 pachet zahăr vanilat
  • 1 drob de sare

Pentru umplutura cu ciocolată și cafea

Gătit

Pentru aluat, se adaugă toate ingredientele într-un vas de amestecare și se frământă rapid până se obține un aluat neted.

Se formează o bilă din aluat, se presează plată, și se lasă la răcit timp de cel puțin 30 minute în frigider.

Se preîncălzește cuptorul la 190°, cu încălzire sus-jos.

Pe o suprafață presărată cu făină, aluatul răcit cu se întinde la o grosime de cca. 5 mm, iar apoi se pune și se presează într-o formă de tort neunsă (dacă este antiaderentă). (Se recomandă utilizarea unei forme cu baza detașabilă.)

Fundul se străpunge de mai multe ori cu o furculiță.

 Pe aluat se pune o bucată de hârtie de copt, și deasupra se pun leguminoase sau orez ca și balast.

Aluatul se coace în cuptorul preîncălzit „la nimereală” timp de cca. 15 minute.

Pe urmă, se îndepărtează hârtia de copt împreună cu balastul, și se mai coace încă timp de 5-10 minute.

Pentru compot, cireșele se strecură, iar zeama se toarnă într-un bol.

Se adaugă amidonul la cireșe, și se amestecă până capătă o textură netedă.

Cireșele, zahărul, lichiorul, zahărul vanilat și sarea se adaugă într-un vas și se încălzesc.

Se toarnă deasupra zeama de cireșe și se fierbe timp de cca. 10-15 minute. Majoritatea lichidului trebuie să se îngroașe sau să se evapore.

Pentru umplutura cu ciocolată și cafea, ciocolata cuvertură se taie mărunt sau se rade.

Frișca se amestecă cu zahărul și cafeaua espresso într-un vas, iar apoi se încălzesc până la fierbere.

Amestecul fierbinte se toarnă peste ciocolată și se amestecă până se obține un amestec omogen.

Se acoperă și se lasă la temperatura camerei până la utilizare.

Baza coaptă se umple cu compotul de cireșe, și pe urmă cu ganajul de ciocolată și cafea.

Tortul se lasă să se solidifice în frigider timp de cel puțin 3-4 ore, iar apoi se decorează.

Sfat: Pentru decorațiune, se pot folosi fructe, biscuiți sau chiar și boabe de cafea.

Vedeți mai multe rețete