Panettone de vară cu caise

Ingrediente

Pentru aluat:

  • cca. 100 ml lapte călduț
  • 1 cub de drojdie
  • 700 g făină fină
  • 250 ml iaurt
  • 140 g Mărgăritar Zahăr Alb Fin
  • 1 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 150 g unt moale
  • 1 lămâie netratată (doar coaja rasă)
  • 200 g coajă de lămâie confiată
  • 50 g ghimbir confiat, tăiat în bucăți mici
  • 100 g caise uscate moi, tăiate în bucăți mici

Gătit

Pregătire:

Ghiveciurile de lut, cu diametrul de 10-14 centimetri se înmoaie timp de o oră, două, ca să nu se spargă în timpul coacerii (sunt foarte rezistente la căldură). Ghiveciurile se lasă la uscat, și se tapetează cu hârtie de copt, în primul rând cu un șablon mic rotund pentru bază.

La pregătirea grătarului, se va avea grijă ca suprafața de copt să fie „separată” de grilă, deoarece chiar și coacerea indirectă produce prea multă căldură la partea de jos a prăjiturii, ceea ce va arde. Vasele se așază pe niște tăvi de aluminiu întoarse cu susul în jos, însă acest lucru funcționează excelent și cu niște cărămizi plasate pe grilă. Se pune un vas cu apă în grătar pentru a reduce și mai mult căldura.

Pentru aluat:

Din laptele călduț, drojdia și un pumn de făină se pregătește o maia primară. În acest scop, ingredientele se amestecă cu tel până se obține un amestec uniform, se presară cu puțină făină și se acoperă cu un prosop de bucătărie. Se lasă la dospit într-un loc cald, până se dublează în mărime.

Pe urmă, acest aluat se amestecă împreună cu toate celelalte ingrediente, și se frământă bine (de preferat, cu un robot de bucătărie), până aluatul se desprinde ușor de vas. Pe urmă, aluatul se lasă la odihnit timp de cel puțin o jumătate de oră, înainte de a fi turnat în ghiveciuri.

Ghiveciurile se umple doar până la două treimi, deoarece aluatul se va ridica considerabil. Grătarul se preîncălzește la cca. 170-190 °C, timpul de coacere fiind, în medie, 40-50 minute, în funcție de dimensiunile ghiveciurilor. Panettone sunt gata când s-au mărit considerabil, au o culoare frumoasă și rezistă la testul cu ac. Testul cu ac se realizează prin înțeparea adâncă a prăjiturii cu un ac pentru împănarea cărnii și îndepărtarea acestuia. Dacă aluatul nu se mai prinde de ac, atunci panettone sunt gata.

Sfat: Dacă ghiveciurile se leagă cu o bandă sau o sfoară, acestea pot fi niște cadouri excelente!

Vedeți mai multe rețete