Oțet de pere

Ingrediente

 

Gătit

Se spală bine perele și se usucă, iar apoi se tai în bucăți de cca. 1 cm. Bucățile de pere, împreună cu coaja, semințele și tulpinile se adaugă într-un borcan mare (curat și sterilizat!).

Se adaugă zahărul și se toarnă apa deasupra, până acoperă totul bine. Borcanul se acoperă cu un prosop de bucătărie curat, care se fixează la gura borcanului cu ajutorul unei benzi de cauciuc.

Ingredientele oțetului de pere se lasă în sticlă timp de două săptămâni, într-un loc luminos, la temperatura camerei. Se amestecă cu grijă zilnic, pentru a evita formarea de mucegai. Datorită fermentării, este posibil să se formeze o spumă deasupra lichidului.

De îndată ce simțiți un miros ușor de oțet, se tapetează o sită din oțel inoxidabil cu tifon, iar amestecul de oțet se toarnă prin sită într-un vas curat și steril, iar apoi se lasă la strecurat. Se închide din nou cu un prosop de bucătărie și o bandă de cauciuc, și se lasă la fermentat timp de încă 4-6 săptămâni, într-un un loc luminos, la temperatura camerei. Pe urmă, se strecură din nou printr-o sită tapetată cu un tifon curat. Oțetul de pere pregătit se toarnă într-o sticlă sterilă, și se închide etanș. A se păstra într-un loc răcoros.

Sfat: În loc de pere, se pot folosi, de asemenea, mere sau zmeură. Încercați!

 

Vedeți mai multe rețete