Bulgărași de turtă dulce

Ingrediente

Pentru 1 formă rotundă (Ø 20 cm, înălțimea 3 cm)

  • 200 ml lapte
  • 450 g făină
  • 80 g zahăr Mărgăritar cristal
  • 30 g drojdie proaspătă
  • 3 gălbenușuri
  • 1 lingură de rom
  • sare
  • semințele de la o păstaie de vanilie
  • câte 1 linguriță de coajă rasă de la o lămâie și o portocală
  • 10 g condimente pentru turtă dulce
  • 90 g unt moale

Umplutura

  • 60 g smochine uscate
  • 1 rodie mică
  • 80 g gem de prune
  • Sos de vanilie pentru servire

Gătit

Pentru aluat, încălziți 50 ml de lapte și amestecați cu 1 lingură de făină, 1 lingură de zahăr cristal și drojdia. Lăsați amestecul acoperit să se dospească într-un loc cald, până când își dublează volumul. Adăugați laptele rămas, restul de făină, de zahăr, gălbenușurile, romul, sarea, semințele de vanilie, coaja de portocală și lămâie, precum și condimentele de turtă dulce și frământați aluatul până când se omogenizează. La final, adăugați untul la temperatura camerei și frământați aluatul până când se încorporează. Acoperiți-l și lăsați-l să se dospească până când își dublează volumul.

Între timp, tăiați mărunt smochinele, tăiați mărul și scoateți cotorul, apoi amestecați cu smochinele și marmelada de prune. Întindeți aluatul la grosimea de 1 cm, folosind un blat de lucru tapetat cu puțină făină și decupați bucăți rotunde, folosind o formă (9 cm). Puneți în mijlocul fiecărei forme câte 1 lingură de umplutură și formați o bilă. Presați bine. Ungeți-le cu untul topit și așezați-le în formă, unele lângă altele. Acoperiți bulgărașii și lăsați-i să se dospească alte 20 de minute, apoi coaceți-i la 170 °C, între 25 și 35 de minute, pe șina din mijloc a cuptorului.

Vedeți mai multe rețete