Cozonac împletit de Paște

O rețetă ingenioasă de cozonac reinterpretat
INGREDIENTE
21 g drojdie proaspătă
100 g Zahăr alb fin Mărgăritar
175 ml lapte călduț
500 g făină
60 g unt la temperature camerei
1 praf de sare
3 ouă
80 g fistic
80 g migdale
70 ml lapte
2 linguri frișcă
MOD DE PREPARARE

Pentru aluat, pune jumătate din laptele călduț cu o linguriță de zahăr cristal într-un bol mic și sfărâmă drojdia în el. Amestecă bine până se dizolvă. Pune făina într-un castron, formează o adâncitură în mijloc și toarnă laptele cu drojdia înăuntru. Pune puțină făină deasupra și lasă castronul acoperit pentru aproximativ 15 minute. În acest timp ar trebui să se formeze bule. Apoi adaugă restul de lapte călduț, 50 g de zahăr fin, sarea și untul la temperatura camerei.

Adaugă 2 ouă în castron și frământă toate ingredientele până obții aluatul. Acoperă-l cu un prosopel curat și lasă-l la crescut într-un loc cald pentru aproximativ 45 minute. Volumul aluatului ar trebui să se dubleze.

Între timp, pregătește umplutura de fistic. Macină fisticul și migdalele. Fierbe cei 70 ml de lapte rece împreună cu restul de 50 g zahăr și adaugă fisticul și migdalele. Lasă amestecul de fistic să se răcească. Pentru o aromă deosebită poți adauga un strop de Cointreau.

Preîncălzește cuptorul la 180 grade cu căldură superioară și inferioară și pune hârtie de copt într-o tavă. Frământă din nou aluatul pe o suprafață presărată cu făină.

Apoi împarte aluatul în jumătate și întinde pe rând cele două părți la aceeași dimensiune, în formă de dreptunghi de aproximativ 0,5 cm grosime. Întinde umplutura de fistic peste aluatul întins și rulează-l pe marginea lungă. Repetă pașii pentru cealaltă jumătate de aluat.

Alipește cele două rulouri prin presarea a două capete. Taie ruloul nou format în 3 părți egale cu un cuțit ascuțit. Împletește cu grijă cele 3 rulouri de aluat, presează capetele și bagă-le sub împletitură.
Bate oul rămas împreună cu frișca și unge împletitura de Paște cu acest amestec. Presară câțiva fulgi de migdale pe deasupra. Pune cozonacul împletit în cuptorul încins pe grătarul de la mijloc timp de aproximativ 45 minute.

După ce îl scoți din cuptor, lasă-l să se răcească complet pe un grilaj.

Sfat: Cozonacul are gust bun și cu alte umpluturi cum ar fi cele cu mac sau nuci.

LIKE &
SHARE
PRINTEAZA
RETETA