Totul despre zahar
Un fel de miere care creste in trestie sau stuf
Stiati ca...?

Un fel de miere care creste in trestie sau stuf


Alexandru cel Mare este primul european care s-a intalnit cu zaharul in timpul tentativei de cucerire a Indiei in anul 325 i. Hr. Unul din generalii lui, Nearchus, spunea ca este "un fel de miere care creste in trestie sau stuf".

Dupa ce au descoperit-o, au importat-o in Grecia si i-au spus "sarea indiana" sau "mierea fara albine". Apoi persii sunt cei care au rafinat prima data sucul de trestie de zahar intr-o forma solida in anul 600 d. Hr. in cadrul Universitatii din Djondisapour.

Arabii au fost cei care au preluat aceste tehnici de productie si rafinare a zaharului din india si au dezvoltat o intreaga industrie. Raspandit in tot imperiul arab prin plantatii, mori, fabrici si rafinarii, zaharul a patruns si in Europa de Vest prin maurii care au cucerit peninsula iberica.

Peste cativa ani, Columb este cel care aduce zaharul in Lumea Noua, primit de la guvernatoarea insulelor Canare. De atunci si pana in zilele noastre, Brazilia este cel mai mare producator de zahar al lumii. Astfel, in 1750 comertul cu zahar il depaseste pe cel cu cereale, fiind impulsionat de cei peste 20 de milioane de sclavi africani care munceau in coloniile din Lumea Noua.

Abia in anul 1874 zaharul este oferit la liber oricui, prin eliminarea taxelor. Ele au fost inlocuite cu sumele platite pentru subventionarea industriei zaharului.
1
2
3
4