Interviu
JW Player goes here
Cornelia Ghişoi
Lady Chef a Romaniei


Doamna Cornelia Ghisoi este singura femeie din Sud Est-ul Europei care a primit de la Asociatia Mondiala a Bucatarilor si a Cofetarilor titlul de "Lady Chef".

Gatitul este pasiunea ei inca de cand era copil si isi ajuta mama la bucatarie. Atunci facea o multime de combinatii cand avea timp si apoi le-a pus in practica la Aro Palace, in Brasov, ca ajutor de bucatar, necalificat, la varsta de doar 16 ani. Aceea a fost perioada in care a invatat ca pentru a fi un bucatar bun trebuie sa speli si vasele in timp ce inveti sa gatesti.

Dupa peste 26 de de ani de experienta in arta culinara, ii place foarte mult sa gateasca orice. Dar in special sa sculpteze in fructe. Acesta este doar unul dintre talentele impresionante pe care le are. Face adevarate opere de arta precum lebede, pauni, fluturi sau alte forme in mere, pepeni, struguri etc. Ideile ii vin repede in momentul in care are fructele in fata si vede multitudinea de culori.

Dupa cum spune si ea, in cadrul unui interviu acordat site-ului Margaritar, cea mai mare satisfactie pe care o are este faptul ca "munca de ani de zile este pusa in valoare prin medalii, prin diplome, prin titluri". Iar cele mai mare vis este "sa pregatesc multi tineri, sa se indrepte spre aceasta meserie care nu este deloc usoara, dar iti creeaza satisfactii cand ajungi intr-un punct cand vezi ca se ridica steagul romanesc si se canta imnul" dar spera si viseaza, macar sa participe daca nu sa castige, la competitia Bucatarul Lumii.

Concursurile nationale si internationale

De la varsta de 20 de ani a inceput sa participe la concursuri, atat in tara cat si in strainatate. Printre cele mai importante premii obtinute se numara:
  • Medalia de Aur si locul I la Concursul de Arta Culinara Bucuresti, 1994
  • Medalia de Aur si locul I la Concursul National de arta Culinara "Expogast Litoral", 1995
  • locul III si Medalia de Bronz la Concursul International de Arta Culinara Austria "INTERNATIONALE KOCHKLINSTAUSSTELLUNG- SALZBURG", 1996
  • Medalie de Aur, doua Medalii de Argint si Medalie de bronz la "Cupa Kremlin", Moscova, 2006
  • locul IV Mondial si Locul II European la Concursul International de Arta Culinara din Islanda, 2006
  • Medalia de Aur si Medalia de Argint in echipa participanta la Concursul International "D'Italia Espozione Culinaria 2007"
  • trei Medalii de Bronz la Olimpiada Culinara IKA 2008


Anul 2008 a fost unul extrem de reusit pentru doamna Cornelia Ghisoi. In cadrul Congresului Mondial "WACS Congress Dubai 2008" a primit titlul de "Lady Chief" si a fost acceptata ca membru cu drepturi depline in cadrul Euro-Toques, Comunitatea Europeana a Bucatarilor, cu sediul la Bruxelles.

Incepand cu anul 2010, doamna Cornelia Ghisoi a devenit noua imagine Zahar Margaritar alaturi de care, printre alte activitati, a participat la Campionatul de Gatit in Aer Liber.

Interviu acordat de catre Lady Chef Cornelia Ghisoi, revistei Avantaje, in luna ianuarie 2012.